I denne guide skal vi se på, hvordan du udvælger de helt rette puder til din sofa. Du har mange muligheder når det kommer til puder i sofaen – størrelser, former, farver samt materialer. Dine puder tjener både et æstetisk formål, såsom når de anvendes som tilbehør for at understrege temaet for rummets indretning og det valgte farveskema, og i en funktionel sammenhæng, som når de anvendes til at yde støtte til hoved, ryg eller nak.

Puden er en af de nemmeste måder hvorpå, du kan give dit personlige præg til indretningen, og når de benyttes i sofaen, bliver det langt nemmere at følge moden ved hjælp af at skifte puderne i tide og utide, fremfor at udskifte selve sofaen. Puder er derfor en glimrende og billig måde, at få lidt personligt tilbehør til enhver sofa.

Sådan udvælger du den rette pyntepude 

Som allerede nævnt, så er der flere aspekter af det at købe en pude til din sofa – størrelse, form samt materiale. Disse områder vil vi gennemgå i denne guide for, at give dig midler til, at vælge de rette pyntepuder til lige netop din sofa (og den resterende indretning i stuen).

Pudens materiale

I følgende afsnit vil vi kigge på de aspekter af pudens materiale, som du skal være opmærksom på, når du køber en pyntepude til din sofa.

Selve materialet af puden består enten af ét stykke materiale, eller mindre stykker af forskellige materialer som derfter er syet sammen. Begge muligheder kan være lige gode, men ift. styrken, så ses en tendens til, at jo mindre stykker stof jo bedre. Herudover findes der pyntepuder med aftagelig overflade og puder uden – her kan det være en fordel ift. rengøring, at overfladen kan tages af, eller at hele puden på anden vis er nem at rengøre. Aftagelig overflade giver også mulighed for nemt og billigt at ændre udseendet for puden.

Typer af overflademateriale

 • Bomuld
 • Polyester
 • Hør
 • Satin
 • Silke
 • Velour

Når det kommer til indmaden i puden, så opdeler dette fyld sig på naturligt eller syntetisk materiale. Her vil det være forskelligt fra situation til situation, hvad der er at foretrække.

Typer af indmad

 • Naturlige materialer: Dun eller fjer
 • Syntetiske materialer: Polyester eller skum

Fjer og dun er det blødeste materiale du kan anvende og skaber den mest fyldige indmad, men det er også det dyreste valg og kan skabe problemer for folk som har allergi. Syntetisk fyld er stivere og vil holde formen bedre, men det betragtes som værende mindre luksuriøst.

Pudens størrelse

Der er en endeløs række af pudeformer, de mest almindelige er 40 x 50, 50 x 50 eller 50 x 80 cm. Men herudover findes der pyntepuder, som kan benyttes til sofaen, i mange andre alternative former. For tiden er rektangulær, cirkulær og cylindriske puder også begyndt at blive populære hos danskerne.

En ting at overveje, når du beslutter hvilken type pude der passer til din sofa er, hvordan pyntepuden vil blive brugt. Hvis det er nødvendigt for at understøtte kroppen, mens du slapper af på sofaen, vil firkantede puder give den bedste komfort for hele kroppen, hvor rektangulære puder vil støtte lænden eller nakken bedst.

En anden meget vigtig overvejelse er størrelsen på din sofa. Store pyntepuder ser bedre ud, når der er tale om en stor sofa, med store sidepladser. Derfor vil mindre pyntepuder også være at foretrække til mindre sofaer. Endelig bør æstetikken af hele rummet kommer i spil, når du vælger den rette form for pyntepuder. Hvis sofaen er stor eller i en alternativ form, vil runde puder blødgøre udseendet, mens omvendt vil firkantede pyntepuder bringe balance til en meget oppustede og hyggelig sofa.

5 hurtigt tips til at vælge de rette pyntepuder til sofaen

Herunder har vi samlet fem hurtige råd, som du kan benytte når det kommer til at vælge den rette pyntepude til sofaen. Disse tips kan du således tage med, når du køber dine puder online, hvor du ikke altid kan tjekke alle overstående punkter.

 1. Benyt store pyntepuder for at skaber en lounge stemning, og små puder for at skaber en mere minimalistisk stemning. Store pyntepuder kan også benyttes til f.eks. gulvet, seng mv., og har mange andre anvendelsesmuligheder.
 2. Prøv et miks af forskellige former af puder, hvor farve-, mønsteret- knapper går igen fra pude til pude.
 3. Benyt et ulige antal af puder, hvilket skaber asymmetri i en symmetrisk sofa, hvilket er flot i ethvert rum.
 4. Benyt meget lyse farver hvis din sofa er i mørke farver, og omvendt hvis din sofa er i meget lyse farver.
 5. Benyt forskellige former for tekstur af puderne.

Er du klar til at gå på jagt efter de rette pyntepuder? Så kan du tage et kig i det stor udvalg som vi fremviser her, hvor du straks vil kunne bruge tips fra denne guide til, at udvælge de helt rigtige puder til netop dit hjem.